csik

2021 - Tavaszi Hírlevél

 

EGYETEMI HÍREK


Elindult az Alumni Mentor Program
A tavaszi szemeszterben elindítottuk az Alumni Mentor Programot a KRE BTK-n. A program célja, hogy jelenlegi hallgatóinkat összekössük a már páréves munkatapasztalattal rendelkező végzettjeinkkel, hogy valós információkat és tapasztalatot szerezhessenek az előttük álló karrierlehetőségekről, egy-egy munkaterületről, szervezetről, és találkozhassanak a munkájukat szerető, a karrierjüket aktívan alakító személyekkel.
A program keretei között 21 öregdiákunk tartott kislétszámú (3-10 fős), online és személyes beszélgetéseket a Tavaszi Károli Közösségi Napok / Tréninghét keretei között. A kurzusok a regisztrációs felület megnyílását követő pár órán belül beteltek, nagy érdeklődés mellett, jó hangulatú, aktív részvétellel zajlottak le. A résztvevő alumni mentorok sokféle területet képviseltek, úgymint munkapszichológia, családsegítés, gyermekvédelem, iskolapszichológia, vállalati és nemzetközi kommunikáció, sales, rendezvényszervezés, projektmenedzsment, HR, PR és marketing, adatelemzés, üzleti szolgáltató központok, kulturális terület, szabadúszó művész, közoktatás, államigazgatás – lefedve szinte valamennyi fontos területet, ami bölcsészdiplomával elérhető. Ezúton is köszönetünket szeretnénk kifejezni a lelkes alumni mentoroknak az inspiráló beszámolókért és beszélgetésekért, a programot a nagy érdeklődésre való tekintettel mindenképpen folytatni fogjuk.

A Károli továbbra is az egyik legnépszerűbb egyetem

Az Oktatási Hivatal március 18-án közzétett adatai alapján a Károli Gáspár Református Egyetem ismét a legnépszerűbb egyetemek között szerepel a 2021. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban (2021A) jelentkezők országos adatait tekintve.
Egyetemünk az 51 rangsorolt intézmény között az összes jelentkezői létszám alapján készített rangsorban az előkelő 7. helyet szerezte meg, míg az intézményünket első helyen megjelölt jelentkezők számát tekintve a 9. helyen áll. A tavalyi jelentkezési adatokhoz képest egyetemünk mindkét rangsorban egy-egy helyet előre lépve erősítette meg helyét a Top10-es mezőnyben.

 

 


Károlis hallgatók sikere a 35. OTDK-n

Az elmúlt hetekben rendezték meg a 35. OTDK-t a kialakult járványhelyzet miatt rendhagyó módon, online formában. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia a magyarországi felsőoktatás legnagyobb tudományos rendezvénye, ahol egyetemünk hallgatói kiválóan szerepeltek:
- 8 szekcióban,
- 13 db 1. helyezés,
- 15 db 2. helyezés,
- 14 db 3. helyezés,
- 1 db DOSZ fődíj,
- 16 db különdíj született.
Nagyon büszkék vagyunk, ezúton gratulálunk valamennyi károlis hallgatónknak és konzulensüknek! Az eredmények részletezése az alábbi linken tekinthető meg: http://www.kre.hu/portal/index.php/1670-hallgatoink-sikere-a-xxxv-otdk-n.html

Az IKT Kutatóközpont megjelenése a Facebookon és a Youtube-on

A KRE IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) Kutatóközpont egyre több online felületen jelenik meg, hogy bemutassa tevékenységeit, kutatási eredményeit. Nemrég elindított Facebook oldalukon oktatásinformatikai híreket (ajánlott tananyagok, rendezvények, konferenciák) osztanak meg, és már fel lehet iratkozni YouTube csatornájukra is, ahol heti rendszerességgel publikálnak témába vágó videókat, kisfilmeket, interjúkat.

 

 

Protestáns diákok „Erasmusa” a koraújkorban - A HIT Talk podcast 8. adása

Ma, amikor – járványidőszakot kivéve – a magyar egyetemisták is repülővel utaznak külföldi Erasmus-ösztöndíjuk helyszínére, nehéz elképzelni koraújkori elődeik viszontagságait. A korabeli magyarországi diákok ugyanis esetenként nem élték túl a hosszú és fáradságos utat, de a kulturális különbségekkel is meg kellett küzdeniük. Feljegyzések tanúskodnak arról, hogy a holland egyetemeken tanuló diákok nehezen birkóztak meg a magyar gyomor számára szokatlan sok hallal, zöldséggel, de a bort is hiányolták a sörivó országban.
A protestáns diákok 16-18. századi külföldi peregrinációja persze nemcsak ilyen anekdotikus példák miatt érdekes. A nyugat-európai peregrináció komoly szerepet játszott a magyar református identitás kialakulásában, megszilárdulásában, és a hazai értelmiségi utánpótlást is táplálta.
Miért hívták „latin grófnak” a bázeli egyetemen tanuló Teleki Sámuelt? Miért döntött az Erdélybe való hazatérés mellett a Németalföldön sikeres nyomdász-vállalkozó Tótfalusi Kis Miklós? Mit vártak el a diákok külföldi tanulmányait finanszírozó közösségek és patrónusok támogatottjaiktól? Más izgalmas témák mellett ez is kiderül a KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetének Reformáció Öröksége Műhelye és az Egyetem Hittudományi Karának Egyháztörténeti Intézete együttműködésében készült podcast-epizódból .  


PROGRAMAJÁNLÓ


Tehetségeink gazdagítása - online előadássorozat pedagógusok számára

A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara szeretettel hívja és várja a tehetséggondozás témájában érdeklődő pedagógusokat online előadássorozatán. Az előadássorozat célja a Kar regionális vonzáskörzetében lévő óvodákkal, általános és középiskolákkal megvalósuló szakmai együttműködés, jó gyakorlatok megosztása a tehetséggondozás elméleti és módszertani kérdésköreiben. Az előadássorozat ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=7l1q4FbMvUC0Hr8_SCvN06w1dS6E38NGvvbcX3FdHU5URFJNSlBJODJLNkFNNlFBTjNVUjlHTVdGTC4u

A rendezvények az MS Teams-alkalmazás segítségével kerülnek megvalósításra, a részvételhez szükséges információkat a jelentkezők számára az előadások előtt e-mailen megküldjük. A sorozat következő két tervezett alkalma:
2021. május 18. (kedd) 17.00 – 18.30
Tehetséggondozás mint komplex személyiségfejlesztés

2021. június 22. (kedd) 17.00 – 18.30
A tehetséggondozás jó gyakorlatai és szempontrendszere

További információk ezen a linken olvashatók: https://tfk.kre.hu/index.php/oktatas/1536-tehetsegeink-gazdagitasa-online-eloadassorozat-pedagogusok-szamara.html
 

ISTEN A XXI. SZÁZADBAN – virtuális fotókiállítás

A KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül tevékenykedő RefCOO 2019-ben kiírt fotópályázata során arra volt kíváncsi, hogy századunk embere hol keresi Istent a látható világban. A beérkezett művek nemcsak kivitelezésükben voltak sokszínűek: 334 fotó született vidéken és nagyvárosban, indusztriális képek, makró- és természetfotók, klasszikus és modern sajtófotók. A legfiatalabb alkotó 11, a legidősebb 80 éves volt. A 26 kiválasztott kép az i21sz.hu online felületen tekinthető meg.
A képek egy részéhez rövid filmeket készítettek: Bagdy Emőke, Balog Zoltán, Berkesi Judit, Csorba Lóránt (Lóci játszik), Gundel Takács Gábor, Horváth Gáspár (Jumodaddy), Nádasdy Ádám és Vecsei H. Miklós is kamera elé állt, hogy kommentálja a tárlat képei közül a kedvencét.
 

 
 

KÉPZÉSEK


Új képzés indul információs és kommunikációs technológiák – oktatásmódszertan témában

2021 szeptemberétől új szakképzést indít a Károli IKT- Oktatásmódszertan témában, online vagy blended-learning módban (a vírushelyzettől függően).

Az információs és kommunikációs technológiák oktatásmódszertani szaktanácsadó képzés 2 féléves. Célja olyan pedagógus szakemberek képzése, akik az oktatás területén az eredményesség érdekében hatékonyan használják az információs és kommunikációs technológia oktatást támogató eszközeit és alkalmazásait. 

A képzés eredményeként a pedagógusok olyan innovációs készségre, célorientált eszközhasználatra és módszertani kultúrára tesznek szert, amellyel biztos alapon, hatékonyan tudnak akár a hagyományos, akár az újszerű módszertani megoldásokkal dolgozó oktatási-nevelési intézmények keretei között is tevékenykedni.

A szakirányú továbbképzés megfelelő alapot adhat a pedagógusoknak a saját személyes tanulási környezetük továbbfejlesztéséhez is.

További információ a képzésről, jelentkezésről:
https://btk.kre.hu/index.php/ikt-oktatasmodszertani-szaktanacsado
 

 

 

 

Szakfordító és műfordító képzés

Három és négy féléves bölcsészettudományi, egyházi, jogi, gazdasági, műszaki, európai uniós és társadalomtudományi szakfordítói és műfordítói szakirányú továbbképzés indul 2021. ősztől. A gyakorlatorientált program egy vagy két nyelven (angol, német, francia, holland, japán és kínai nyelven) zajlik tapasztalt, szakmában dolgozó oktatókkal és lelkes, motivált diákokkal

A szakirányú továbbképzés megfelelő alapot adhat a pedagógusoknak a saját személyes tanulási környezetük továbbfejlesztéséhez is.

A szakirányú továbbképzés részleteiről bővebb információt https://btk.kre.hu/.../bolcseszettudomanyi-egyhazi-jogi... oldalon találsz.
 
Regisztrált károlis öregdiákok a szakirányú továbbképzések árából 10 % kedvezményt kapnak.

 

 

PÁLYÁZATOK

Megjelent az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázati kiírása

2021. április 19-én megjelentek az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) 2021/22 tanévi kiírásai. A pályázók köre a felsőoktatást megkezdő fiataloktól, az alap-, mester-, doktori képzésben résztvevőkön át a posztdoktori, ill. fiatal kutatókig, oktatókig terjed ki.
A pályázati határidő 2021. május 20., a felsőoktatási tanulmányok előtt álló fiatalok részére pedig 2021. 06. 28.
További információ a pályázatokról:
http://www.kre.hu/portal/index.php/1671-megjelent-az-uj-nemzeti-kivalosag-program-palyazati-kiirasa.html
 

 

 

ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

Jogi asszisztenst keres a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker&McKenzie Ügyvédi Iroda.
További infó: http://www.kre.hu/alumni/ad?p=528

Junior HR tanácsadót keres a Humanfield.
További infó: http://www.kre.hu/alumni/ad?p=527
 
Oktatásszervező és személyi asszisztens munkatársat keres belvárosi nyelviskola
További infó: http://www.kre.hu/alumni/ad?p=529
 
A Magyar Projektmenedzsment Szövetség Ifjúsági Tagozata a vezetőjét keresi.
További infó: https://btk.kre.hu/images/ifjusagi-tagozatvezet.pdf
 
Budapest-Pestszentimrei Református Egyházközség főállású hittanoktatót keres a 2021/22-es tanévtől.
További infó: https://tfk.kre.hu/index.php/oktatas/1588-allashirdetes.html

A KRE állásajánlatai:
Jogász
Titkársági ügyintéző
Kontroller
Neptun pénzügyi adminisztrátor


KÖNYVMŰHELY

Visszanyert paradicsom

Péti Miklós a KRE docense, ismert miltonista fordításában megjelent John Milton Visszanyert paradicsom című műve kétnyelvű kiadásban a Jelenkor Kiadónál.

A kötetnek egyetlen magyar fordítása létezett 1796-ból, igazi kuriózumnak számít tehát eszme- és vallástörténeti, kultúrtörténeti és irodalmi szempontból egyaránt az új fordítás megjelentetése, amit Péti Miklós gazdag jegyzetei tesznek különösen izgalmassá.

A kötetről itt olvasható recenzió, a  Péti Miklóssal ez alkalomból készített interjú pedig ezen a linken érhető el.
 

 Biblia neked – interaktív bibliakiadás fiataloknak

A KRE Hittudományi Karának egyetemi docense, Dr. habil. Pecsuk Ottó is részt vett az Ifjúságépítők, a Harmat Kiadó, a Kálvin Kiadó, a Fiatalok Krisztusért Alapítvány és a Magyar Bibliatársulat két éven át tartó együttműködésében, melynek eredményeként márciusban megjelent a Biblia neked című különleges, interaktív, fiataloknak szánt ifjúsági Biblia.
A kiadvány angol fejlesztés nyomán, fiatalok közreműködésével jött létre, és legfontosabb célkitűzése, „hogy a fiatalok – akár ismerik már Jézust, akár nem – használják a Bibliát” – foglalja össze Ablonczy Áron református lelkipásztor, az Ifjúságépítők vezetője, a Biblia neked című kiadvány egyik ötletgazdája.
A Biblia neked kiadványban a 2014-es revideált új fordítású Biblia szövege olvasható. A bibliai törzsszövegen kívül megértést segítő információk, bibliaolvasási tervek, magyarázó szövegek közvetlen és személyes hangvételben segítik az olvasót. Az interaktív Bibliának külön honlapot is készítettek, ahol extra anyagokat, videókat találhatnak egy-egy témához kapcsolódóan az érdeklődők. A honlap itt érhető el: https://biblia-neked.hu/kezdolap/

 

Írásfétis? A könyv örök…

Ez a címe annak a beszélgetéssorozatnak, amely immár hétről hétre elhangzik a kultX-en, a Károli Gáspár Református Egyetem rádiójában pénteken este 7 órakor. A Károli Könyvműhely terve  Sepsi Enikő és munkatársai körében fogalmazódott meg,  akik 2011 óta  gondozzák  azokat az érdekes, gyakran hiánypótló köteteket, amelyek száma  már  200 fölött jár. Egy részük fordítás, más részük önálló monográfia és tanulmánygyűjtemény a legváltozatosabb témákban. A kiadás a L’ Harmattan kiadó  nevéhez kötődik, akik a  francia szellemiség nyitottságával fogadják a tartalmakat.
Az Írásfétis… ? számára a Károli hallgatója, Erős Hunor végzi a technikai munkát, és Sallai László, a rádió lelke helyezi el azokat a  20 perces beszélgetéseket, amelyeket a szerzőkkel, szerkesztőkkel vagy éppen egy-egy mű fordítójával folytatunk. A művek jelentős része tankönyvként is forgatható. A hanganyag nemsokára a Művészetpedagógia tanszék honlapján, valamint  a YouTube-on is elérhető lesz. A lényeg: megismerni az alkotásokat, forrásként idézni, a diákok figyelmébe ajánlani őket,  ezen túl pedig a Könyvműhelyre, mint publikációs lehetőségre és szellemi központra tekinteni.

Károli Könyvek sorozat kötetei 40 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg Alumni kedvezménykártyával a Károli Könyvműhely és Ajándékboltban (1085 Budapest, Horánszky utca 26.). A kötetekről részletes információk a www.kre.hu oldalon a Kiadványok/Károli Könyvek menüpont alatt olvashatók.

 

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!