csik

2020 - Őszi Hírlevél

 

KARRIERTÖRTÉNETEK


Károli pálya-kép videó


Még a járvány kezdetén elindítottunk Károli Pálya-kép címmel videósorozatunkat, amelyben néhány a szakmáját szerető és az egyetemre jó szívvel emlékező öregdiákunk válaszolt a pályájával kapcsolatos kérdéseinkre. A rövid videókkal az volt a célunk, hogy motiváljuk hallgatóinkat, és segítsük őket a tanulmányaik és karrierjük tervezésében. Eddig 12 videót publikáltunk, amelyeknek nagy sikere van a hallgatóink és oktatóink körében is, néhányat közülük több ezren is megtekintettek.
A videók a Karrieriroda Facebook oldalán és az Egyetem YouTube csatornáján is megnézhetők.

 
 
EGYETEMI HÍREK

Új épülettel gazdagodott Egyetemünk – Átadásra került a Károlyi-Csekonics palota

2020. szeptember 1-jén ünnepélyesen átadásra került legújabb egyetemi épületünk, a felújított Károlyi-Csekonics palotaegyüttes. A műemlékvédelmi szempontoknak és korszerű oktatási igényeknek egyaránt megfelelő, 900 főt befogadó épületet a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara vette birtokba.

A most átadott épületegyüttesben egy 200 és egy 120 fős konferenciaterem, továbbá két kisebb befogadóképességű előadó, valamint 25 szemináriumi terem és egy könyvtár is helyet kapott. Dr. Horváth Géza, a Károli Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja pohárköszöntőjében kitért rá, hogy annak ellenére, hogy évek óta csökken a felsőoktatásban tanulók száma, a Károli Gáspár Református Egyetem, ezen belül is a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar azon kevesek egyike, ahol nőtt a hallgatói létszám.
Az átadóról készült részletes beszámoló és képgaléria itt érhető el.
Reméljük, a járványhelyzet elmúltával mihamarabb tudunk épületlátogatásokat szervezni öregdiákjaink részére.
Állami kitüntetésben részesültek munkavállalóink

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen adta át az állami kitüntetéseket október 22-én, a Karmelita kolostorban.
A Károli Gáspár Református Egyetem munkatársai közül
– a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Nagy Lenke református lelkész, újságíró, az Állam- és Jogtudományi Kar Dékáni Hivatali ügyvivője;
– Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehetett át Dr. Bogár László Miklós közgazdász, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézet, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének egyetemi docense;
– Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott Dr. Siba Balázs református lelkész, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánhelyettese, Valláspedagógiai és Pasztorálpszichológiai Tanszékének egyetemi docense.

 

Sikeresen lezajlott az őszi tréninghét

Egyetemünkön hagyományosan minden szemeszterben megrendezésre kerül a Károli Közösségi Napok (Tréninghét) programsorozat, amelynek keretein belül a KRE hallgatói és munkavállalói szakmai kurzusokon, lelki alkalmakon, valamint egészség- és természetvédelmi és karrierépítéssel kapcsolatos programokon vehetnek részt.
A 2020. október 19 - 22. között megrendezett őszi tréninghét a „Jövőkép az egyházi egyetemen” címet viselte. Az előadások, workshopok, tréningek előkészítésekor a szervezők különös gondot fordítottak arra, hogy résztvevők a távolléti oktatással kapcsolatos tapasztalatokat és jó gyakorlatokat is megoszthassák egymással.
Összességében Egyetemünk öt karának hallgatói 220, munkavállalói pedig több, mint 40 változatos kurzus közül választhattak, amelyek egy részét immár hagyományosan öregdiákjaink tartották
.

Volt hallgatónk, Varga Aida (jobbra), pszichológus, rendszeresen tart workshopot a tréninghéten, balra Aradi Judit, a BTK Karrieriroda munkatársa.

 

Elindul az ápolás és betegellátás képzés a SZEK-en

A Szociális és Egészségtudományi Kar a 2020/2021. tanév I. félévében sikeresen elindította legújabb képzését Budapesten, a nappali munkarendű, ápolás és betegellátás – ápoló szakirány (BSc) képzést. A képzés családias légkörben, gyakorlatorientáltan történik mind a tanteremben, mind a külső gyakorló helyszíneken. Bízunk benne, hogy elkötelezett, szakmájukban elismert oktatóink segítségével kiváló szakemberek képzése valósulhat meg a karon!

 
 
 
 
Károlis hallgató is mesél a rendőrség gyerekeknek szóló kampányában

Kovács Csillát, a SZEK elsőéves diakónus hallgatóját (aki jelenleg rendőr-főtörzsőrmesterként dolgozik) Budapest Rendőrfőkapitánya dicséretben és tárgyjutalomban részesítette, mert - önkéntesen és ellenszolgáltatás nélkül - elsők között jelentkezett és vett részt a COVID-19 járványból fakadó kijárási tilalom során a „Mesél a rendőr" programban.
A kényszerűségből otthon ragadt kisgyermekeknek a Galiba Pali című mesét olvasta fel. A felvétel nagy népszerűségnek örvend, többezres nézettséget ért el, a felvétel ide kattintva megtekinthető.

Ugyancsak ebben az időszakban szülőfaluja, Foktő lakossága részére több mint 100 szájmaszkot varrt és osztott szét. Önkéntességéért és áldozatkészségéért a falu önkormányzata dicséretben részesítette.

 

Elindult a HIT Talk podcast-sorozat!

A HIT Talk a Hagyomány-Identitás-Történelem református egyháztörténeti konferenciasorozat podcast adása. A koronavírus-járvány miatt idén ősszel sajnos nem lehet megrendezni a HIT 2020-as tanácskozását. Ezért a konferencia szervezői, a KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetének Reformáció Öröksége Műhelye, illetve az Egyetem Hittudományi Karnak Egyháztörténeti Intézete úgy döntött, hogy podcast-sorozattal igyekszik pótolni az alkalmat.
A nyitóbeszélgetésen Kósa László történészt-etnográfust, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük a magyar reformátusság történelemformáló múltjáról, a felekezet kulturális sajátosságairól és a nemzetközi protestantizmusban elfoglalt helyéről. A beszélgetés az alábbi linkre kattintva hallgatható meg: https://soundcloud.com/user-228560911/kosa-laszlo-interju-hit-talk-1-epizod

Az első beszélgetést követően a HIT Talk kéthetente jelentkezik újabb epizódokkal, a magyar református művelődés- és egyháztörténetről szóló interjúkkal, illetve kerekasztal-beszélgetésekkel.

 

V4 Green Universities nemzetközi konferencia és workshop

A Károli Gáspár Református Egyetem elkötelezett a fenntarthatósági célok megvalósításában, ezért több magyar felsőoktatási intézményhez hasonlóan megméretteti magát az egyetemek fenntarthatósági erőfeszítéseit mérő UI GreenMetric programban, amelyet az Universitas Indonesia kezdeményezett.
A rangsorhoz kapcsolódva 2020. szeptember 22-én a V4 Green Universities (V4GU) projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával nemzetközi konferenciát szervezett, melynek fő témája a klímaváltozás elleni harc, a tudatos energia- és vízgazdálkodás, a hulladék újrahasznosítás és környezetbarát közlekedés és szállítmányozás voltak. Többek között olyan, a V4GU partnerei között szereplő európai egyetemek mutatták be legújabb kutatásaikat, akik elkötelezettek a fenntartható fejlődés iránt. A Green Workshop szekcióban Szűcs Boglárka, a KRE Teremtésvédelmi Műhely munkatársa mutatta be a Károli Egyetem zöldítési törekvéseit, az elért eredményeket és jövőbeli terveket. A konferencia anyagai elérhetőek itt.

 PROGRAMAJÁNLÓ

ISTEN A XXI. SZÁZADBAN – virtuális fotókiállítás

A KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézete keretein belül tevékenykedő RefCOO 2019-ben kiírt fotópályázata a maga nemében páratlan sikertörténet. A beküldött képek olyan gyűjteményt alkotnak, amely bemutatja a templomba járó keresztyének és a hitüket nem mindig a templom falai közt keresők találkozását az istenkeresésben. A pályázat célja bemutatni, hogy századunk embere hol keresi Istent a látható világban. A RefCOO nagy szabadságot adott a pályázóknak, a címet magát is hívószónak szánta az önkifejezésre.
A beérkezett művek nemcsak kivitelezésükben voltak sokszínűek: 334 fotó érkezett a pályázatra, születtek alkotások vidéken és nagyvárosban, indusztriális képek, makró- és természetfotók, klasszikus és modern sajtófotók. A legfiatalabb alkotó 11, a legidősebb 80 éves volt.
A pályázat zsűrije (Békési Sándor, Haris László, Füle Tamás) 26 képet választott ki, amelyeket október 31-től, a reformáció napjától egy éven keresztül lehet megtekinteni a i21sz.hu online felületen.
(A hírhez tartozó képillusztráció az „Imádatok” címet viselő pályamű.)


Egyesített Bibliaolvasó Honlap Kutatócsoport online konferencia

Az Egyesített Bibliaolvasó Honlap Kutatócsoport online konferenciát rendez 2020. november 27-én 16 órai kezdettel.
Az online konferencia programja:
• Fabiny Tibor: Az evangélikus Útmutató és a református Bibliaolvasó Kalauz 2020. évi szerkezeti összehasonlítása
• Győri Tamás és Király Levente: Az Egyesített Bibliaolvasó Honlap megalkotásának folyamata
• M. Pintér Tibor és P. Márkus Katalin: Korpuszok a Bibliafordításban mint a lexikológiai vizsgálatok eszközei
• Bernhardt Dóra: Angol és német nyelvű bibliaolvasó alkalmazások
• Pecsuk Ottó: Az egyszerű bibliafordítás lehetőségei egy holland példa alapján
A konferenciát a Zoom-on keresztül rendezik meg, a csatlakozáshoz szükséges link és adatok alább találhatók:
https://us04web.zoom.us/j/76251805181?pwd=Ry93QkZKWU10UTI1Q295VGYxWDZVQT09
Meeting ID: 762 5180 5181
Passcode: 51xjb4

A konferencia anyagát a Hermeneutikai Füzetek 43. számában tervezzük megjelentetni. A meghívót az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.

A javító - Bemutatták volt hallgatónk új dokumentumfilmjét

Huszár Domonkos, egykori anglisztika szakos hallgatónk már az egyetemi tanulmányai alatt is készített kisfilmeket, néhány éve pedig dokumentumfilmeket forgat. Márciusban a Szeretet arcai (Faces of Love) című filmjét hozta el a tréninghétre, ahol a közös filmnézés után egy igazán tartalmas beszélgetés alakult ki. Nemrég jelent meg legújabb, A javító című film, melyet Domonkosék 2 éven át forgattak a rákospalotai javítóintézetben. A filmbemutatókat a járvány miatt el kellett halasztani, a film azonban online megtekinthető itt.

ÖSZTÖNDÍJFELHÍVÁSOK, PÁLYÁZATOK

Az Állami Számvevőszék pályázatot hirdet felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak

Az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, az ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK pályázatot hirdet felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak elemzési projektekben szakmai, adminisztrációs és technikai feladatok ellátására.
Pályázati felhívásA KÁROLI KÖNYVMŰHELY KÖNYVAJÁNLÓJA

Az Egyetem Károli Könyvek sorozatában számos új kötet jelent meg, amelyek 40 %-os kedvezménnyel vásárolhatóak meg az Alumni tagoknak a Károli Könyvműhely és Ajándékboltban (1085 Budapest, Horánszky utca 26.).

Néhány újdonság:
Toókos Péter János: A III. szibillakönyv. Irodalmi és teológiai bevezetés
Lukács Olga: Az erdélyi egyházak ezeréves együttélésének szinopszisa
Literáty Zoltán: Száz év után Ravasz László Homiletikájáról
Bányai-Horváth-Pataki-Vincze: Valóság és módszer. Test, történelem, elbeszélhetőség
Domokos Johanna: Alkotni csodára vágyva

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!