csik

2019 - Tavaszi Hírlevél

Örülünk, hogy velünk tartanak, valamint, hogy sokukat előadóként, workshopok vezetőiként is újra viszont láthattuk az alma materben a Tavaszi Tréninghéten, illetve a tanév során különféle rendezvényeinken, képzéseinken. A jelenlegi hallgatók különösen nagyra értékelik, ha Önök megosztják velük tapasztalataikat, tudásukat, így ezzel segítségükre vannak a pályakezdésük során. Ezúton is szeretnénk megköszönni segítségüket!

KARRIERTÖRTÉNETEK – Beszélgetések a Károli öregdiákjaival

Ösztönösen tudatos – Interjú Berkesi Judit sportriporterrel 
Interjúnkban szó esik a riporter segítő szerepéről, a színfalak mögött folyó munka fontosságáról, riporter és sportoló kapcsolatáról, a női futball magyarországi helyzetéről és más, a sportot érintő és azon túlmenő témákról.
Az interjú ide kattintva olvasható. 

10% a tehetség, a többi tanulás – Interjú Bubnó Márkkal, a Szent Efrém Férfikar bariton énekesével és egyik alapítójával

Márkkal a zenészpálya viszontagságairól, a zenei és nyelvi hallás párhuzamáról, a klasszikus és könnyűzene különbözőségéről és hasonlóságáról, a tehetség és a tanulás szerepéről a zenész életében, az improvizációról és persze a családról is beszélgettünk.
Az interjú ide kattintva olvasható. 

EGYETEMI HÍREK


Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar néven működik tovább a BTK az Egyetemen  

A kar képzési profilja 25 éves története során jelentősen kiszélesedett, a bölcsészettudományi képzések mellett mára már egyre jelentősebbek a kar társadalomtudományi képzési területhez tartozó szakjai is. Így időszerűvé vált, hogy a kar nevében is megjelenjen ez a szélesebb képzési kínálat.
A névváltozás a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Zs.-25/2018. 11. 21. számú határozata alapján az egyetem Alapító Okiratában is megjelent. A kar nevének rövidítése továbbra is KRE BTK.


Új dékán a KRE ÁJK élén
Az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, Dr. Törő Csaba 2019. január 31-ével lemondott dékáni és minden egyéb kari tisztségéről. A jövőben – nagyköveti rangban – a Magyar Kormány delegáltjaként dolgozik Podgoricában (Montenegró), az ottani kormány tanácsadójaként, Montenegró EU-csatlakozásának vonatkozásában. Az Állam- és Jogtudományi Karon Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter, a Kereskedelmi Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszék tanszékvezetője lett az utódja a dékáni tisztségben.


Együttműködési megállapodás az OBH-val
Az Országos Bírósági Hivatal és a nyolc hazai jogi kar között együttműködési megállapodás jött létre, amelyet a KRE Állam- és Jogtudományi Kar részéről Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter dékán írt alá. A megállapodás a posztgraduális képzések, konferenciák, tudományos kutatás közös megvalósítására irányul.

Az Országos Bírósági Hivatal Bírósági Szemle néven egy új folyóiratot alapít, amelynek a szerkesztésében a dékánok is részt vesznek. Az új folyóiratban − többek között − a bírósági szervezetet érintő tanulmányok jelenhetnek meg.


A KRE BTK a harmadik legnépszerűbb kar az országban 
Nyilvánosságra hozták a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési statisztikáit, amelyekből kiderült, hogy valamennyi magyarországi felsőoktatási kar tekintetében Egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara  harmadik helyezést ért el az összes jelentkezői létszám alapján: 4930-an jelölték meg a KRE BTK-t. A KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara egyben a legnépszerűbb bölcsészkar hazánkban az összes jelentkezői létszám alapján!
Íme az 5 legnépszerűbb kar listája:
1. Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar
2. Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar
3. Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
4. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
5. Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Forrás: eduline.hu


Megnyílt a Károli Könyvműhely és Ajándékbolt
2019. április 8-án nyitotta meg kapuit Egyetemünk első könyv- és ajándékboltja, a „Károli Könyvműhely és Ajándékbolt” a nagyközönség előtt. 
A bolt állandó nyitvatartással (hétfő – péntek 13.00 – 17.00) várja a vásárlókat a Benda Kálmán Szakkollégium épületében (1085 Budapest, Horánszky utca 26.).

Az ajándékboltban Károli Könyvek, károlis folyóiratok, valamint károlis termékek (pl.: bögre, esernyő, pendrive, powerbank, pulóver, póló, tornazsák, baseball sapka) megvásárlására van lehetőség.

A helyszínen a Károli Könyveket a KRE jelenlegi és alumni hallgatói, valamint munkatársai 40%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg; a károlis ruhákra, táskákra és ajándéktárgyakra pedig 25%-os nyitási kedvezmény érvényes!


Állami kitüntetések a KRE oktatóinak a nemzeti ünnep alkalmából 
A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából egyetemünk több oktatója is állami kitüntetésben részesült. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter Áder János Magyarország köztársasági elnöke megbízásából nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetéseket adott át jogi karunk oktatói számára. Deák Ferenc-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Imre, miniszteri biztos, az Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának főosztályvezetője, a KRE ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék tanszékvezető-helyettese, egyetemi tanára.
Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér, a KRE ÁJK dékánhelyettese, a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék tanszékvezető-helyettese, Prof. Dr. Stipta István, a KRE ÁJK, Jogtörténeti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszékének egyetemi tanára, Dr. Törő Csaba Attila, a KRE ÁJK, Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének egyetemi docense.

Kiemelkedő zenei előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjat kapott Szilasi Alex zongoraművész, a KRE Művészettudományi és Művészetpedagógiai Tanszék oktatója. 

Az Országház kupolatermében, a közjogi méltóságok jelenlétében adta át Áder János köztársasági elnök a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a nemzeti ünnepen. Széchenyi-díjat kapott Dr. habil. Kulin Ferenc József Attila-díjas irodalomtörténész, író, kritikus a reformkori magyar irodalom és eszmetörténet területén elért kimagasló kutatási eredményei, a Mozgó Világ élén végzett nagy jelentőségű főszerkesztői tevékenysége, valamint közéleti és oktatói pályája elismeréseként. Kulin Ferenc 1999-től a KRE BTK Régi és Klasszikus Magyar Irodalom Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, 2005-2008 között pedig dékánja volt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesítette Prof. Dr. Magay Tamás lexikográfust, a KRE nyugalmazott egyetemi tanárát, aki az angol–magyar kétnyelvű lexikográfia óriása, több mint 50 szótár írója és szerkesztője, továbbá a KRE Angol Tanszékének iskolateremtő alapítója, a magyar és keresztyén értékek rendíthetetlen képviselője.


Könyvbemutató − A Kecskeméti Református Jogakadémia története
„Hiánypótló mű született” – fogalmazott Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter a Kecskeméti Református Jogakadémia (1875−1949) című kötet bemutatóján, február 27-én. Prof. Dr. Balla Péter rektor köszöntő szavaiban hangsúlyozta, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy az egyetem Állam- és Jogtudományi Kara feltárta jogelődje, a kecskeméti Jogakadémia történetét – annak szervezeti felépítését (Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér), a hallgatói létszámot és összetételt (Dr. Nánási László), a tanári kar tudományos munkásságát (Prof. Dr. Stipta István) és a tantárgyak oktatási rendjét (Dr. Törő Csaba). A kötet egyik szerkesztője és szerzője is, Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér beszédében kiemelte, hogy ez a könyv valóban hű lenyomata annak a szolgálatnak, amit egykor a kecskeméti Jogakadémia tanárai és hallgatói végeztek, hiszen Kálvin óta a református ember szívében ott kell,  hogy legyen a joghoz való szoros kötődés. A kötet szerzői kerekasztal-beszélgetésen adtak számot saját kutatási területükről. Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter dékán zárszavában az elkészült mű mai jelentőségét emelte ki, köszönetet mondva a szerzőknek. 
(A kötet a KRE Állam- és Jogtudományi Karának kiadásában jelent meg – Patrocinium Kiadó, 2019.)
A kötet megjelenése az Igazságügyi Minisztérium „A jogászképzés színvonalának emelését célzó programjai” keretében valósul meg.
Képek és beszámoló itt érhető el. 


PROGRAMAJÁNLÓ 


A Katona József Színház kedvezményes ajánlata április 15-től

Április 15. 11 óra és április 19. 22 óra között 20% kedvezményt kaphatnak a KRE Alumni hallgatói a KRE20 kuponkód beírásával a http://katonajozsefszinhaz.hu/jegyek oldalon történő jegyvásárlás esetén. 

Ízelítő az előadásokból: 

Az ügy - avagy Normális Eljárás 
Szatirikus dráma két részben
Írta: Alekszandr Szuhovo-Kobilin
Rendezte: Ascher Tamás
Időpont: június 7. péntek 19:00

Ha elmúlik öt év - Az Idő legendája
Írta: Federico García Lorca
Rendezte: Zsámbéki Gábor
Időpontok: június 1. szombat 19:00, június 5. szerda 19:00, június 6. csütörtök 19:00, június 16. vasárnap 19:00.


KÉPZÉSEK

KRE szakirányú továbbképzések

Az alábbi linken tájékozódhat szakirányú továbbképzéseinkről, amire változatlanul érvényes a 10% Alumni kedvezmény az első félév képzési díjából. 

A KRE ÁJK Továbbképzési Központja 2019 őszén több szakirányú továbbképzést indít, amelyeknek célja, hogy mind a jogász, mind a gazdasági, külügyi, illetve pedagógiai ágazatban tevékenykedő szakemberek számára a folyamatos szakmai fejlődés lehetőségét és a naprakész szakismeretek megszerzését biztosítsa, amelyek birtokában képesek feladataik szakszerűbb, és ennek következtében eredményesebb ellátására. 
Bővebb információk itt érhetők el.  
 

Kedvezményes képzéseket indít a Károli Gáspár Református Egyetem jelenlegi és egykori hallgatói számára a Data and Analytics Management Academy! 
A képzések során olyan tudást szerezhetnek a résztvevők, amellyel kelendők lesznek a nemzetközi munkaerőpiacon. 

- Az Üzleti elemző képzés és
- Data Science és Mesterséges Intelligencia Alapozó képzés része az önéletrajzírás, interjúra való felkészülés és vállalati projektekbe való betekintés.

Kiknek szól?

Üzleti elemző képzés: 
- Business Analyst munkakörben pályakezdő vagy karrierváltó szakembereknek.
- Akik szeretnének a gyakorlatban is azonnal használható ismereteket szerezni.
- Akik növelni szeretnék munkaerőpiaci értéküket és elhelyezkedési esélyüket.

Data Science és Mesterséges Intelligencia Alapozó képzés:
- Akik érteni, és az üzleti életben használni szeretnék a Data Science és Mesterséges Intelligencia eredményeit. 
- Akik az üzleti területeket innovatív, adat alapú megoldásokkal szeretnék támogatni. 
- Akik szeretnének olyan ismereteket szerezni, amelyek jelenleg hiánynak számítanak a munkaerőpiacon, és nagy mértékben növelik a jelöltek értékét.

A képzések hossza: 5 x 8 óra / képzés
Kedvezményes részvételi díj / képzés: 325.000 Ft + ÁFA.
(A Károli Gáspár Református Egyetem jelenlegi és egykori hallgatóinak szóló, mindkét tréningre 1 alkalommal igénybe vehető kedvezmény.)
Jelentkezési határidő: 2019. 04. 30.
A képzés helyszíne: Budapest (egyeztetés alatt)
A képzés időpontja: 2019. május 20. és július 30. között. A pontos időpont a érdeklődő hallgatókkal közösen kerül kialakításra, mely illeszkedik a tanulmányi kötelezettségeikhez.

ikon1

REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálj online weboldalunkon, hogy igénybe vehesd kedvezményeinket, és hogy értesülj legfrissebb híreinkről!

ikon2

KEDVEZMÉNYEK

Egykori vagy az idén végzett hallgatóink a weboldalunkon történő regisztrációval kedvezményekben részesülnek

ikon3

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Tekintsd meg partnereink aktuális állásajánlatait, regisztrálj Álláshírlevelünkre!