A roma identitás és érdekvédelem aktuális kérdései című konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhely keretében zajló A cigányság helyzete Magyarországon 50 év múlva című kutatás résztvevői egyetértenek abban, hogy a különféle kisebbségek – legyen szó akár a határon túli magyarságról, akár a hazai cigányságról – megmaradásának és belső megújulásának egyik lényeges előfeltétele, hogy maga a közösség „érdekelt” legyen ebben – azaz legyenek olyan érvei, céljai és értékei, melyek egy pozitív önkép keretei között a teljes közösség és az egyén szintjén is hajtóerőként funkcionálnak.

Nyílt nap az ÁJK-n

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar nyílt napot tart 2023. január 24-én 10:00 órakor.

Lámfalussy konferencia 2021

A Magyar Nemzeti Bank 2021. január 25-én immáron nyolcadik alkalommal rendezi meg zászlóshajó szakmai eseményét, a Lámfalussy konferenciát. A járványhelyzetre való tekintettel az évente visszatérő nemzetközi rendezvény - története során első alkalommal - idén digitális formában valósul meg.

A Károli idén is jelen lesz az Educatio Kiállításon!

2021. január 21-23. között rendhagyó módon, online formában rendezik meg az ország legnagyobb oktatási szakkiállítását, ahol a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre kaphatnak választ a középiskolás diákok, a mesterképzést kereső hallgatók, illetve a szülők, pedagógusok, intézményvezetők.

Magyar Nemzeti Bank Kiválósági ösztöndíj

A Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank együttműködése keretében, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara pályázatot hirdet.

XII. Jogász Doktorandusz konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara minden évben megrendezi a doktorandusz konferenciát, amelyen egyrészt az Állam- és Jogtudományi doktori Iskola hallgatói, másrészt azok a PhD hallgatók vesznek részt, akik más doktori iskolák doktorandáiként, vagy doktoranduszaiként elfogadják a meghívást. Az idei, immár tizenkettedik konferenciára rekord számú résztvevő érkezett. A közel félszáz előadót december 2-án az Állam- és Jogtudományi doktori Iskola megbízott vezetője Miskolczi Bodnár Péter köszöntette. A konferenciát Dr habil Homicskó Árpád Olivér dékán-helyettes nyitotta meg.  Az előadások hét szekcióban zajlottak. Az „Államtudományok” szekció - Dr. Farkas György, a „Bűnügyi tudományok” szekciót Prof. Dr. Domokos Andrea, a „Civilisztika I.” szekciót – Dr. Uttó György nyugalmazott kúriai tanácselnök, a „Civilisztika II. szekciót Prof. Dr. Miskolczi Bodnár Péter, a „Munkajog és szociális jog” szekciót Dr. habil Homicskó Árpád Olivér, a „Jogtörténet és Jogelmélet” szekciót Dr. habil Tóth J. Zoltán vezette. Idén is külön szekciót szerveztek az angol nyelven tartott előadások számára, amely szekció munkáját Dr. habil Szuchy Róbert dékán-helyettes irányította. A szekcióvezetők kiemelték az elhangzott előadások pozitívumait, tanácsokkal segítették az előadókat és moderálták az előadásokat követő vitát.

A Közigazgatási Jogi Tanszék tudományos diákköri ülése

A Károli Gáspár Református Egyetem, Állam- és Jogtudományi Karának Közigazgatási Jogi Tanszéke mellett működő tudományos diákkör 2017. december 04-én tartotta soron következő ülését. Vendégünk Dr. Gulyás Gergely, a FIDESZ országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője volt.

A közigazgatási jogvédelem hazai múltja, hivatásrendi és aktuális dogmatikai kérdései c. konferencia

„A közigazgatási jogvédelem hazai múltja, hivatásrendi és aktuális dogmatikai kérdései” címmel, két szekcióban tartott konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2017. december 15-én.

Rendkívüli Jogász Dékáni Kollégium az ÁJK-n

2016. december 15-én a Károli Gáspár Református Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar szervezésében megtartott rendkívüli Dékáni Kollégiumi ülés keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, és a Károli Gáspár Református Egyetem jogi karainak vezetői áttekintették az ügyvédi törvény készülő módosításának a kötelező ügyvédi továbbképzésre és a jogi karok lehetséges szerepére vonatkozó álláspontjait.

Jogászképzés színvonalának emelését célzó programok

Az Igazságügyi Miniszter által összehívott tanácskozás a „Jogászképzés színvonalának emelését célzó programok” keretében.

A magyar társadalombiztosítási és szociális ellátások rendszere

Megjelent a L’Harmattan gondozásában Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér Nemzetközi és Tudományos Dékánhelyettes monográfiája „A magyar társadalombiztosítási és szociális ellátások rendszere” címmel.

Az új munka törvénykönyve dilemmái - 5 év távlatából

2016. december 13-án megrendezésre került „Az új munka törvénykönyve dilemmái – 5 év távlatából” c. konferencia, amelyet Karunk és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara közösen szervezett.

Siker a Cikkíró Pályázaton

A Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges, az Új Jogtár és az Arsboni által meghirdetett Cikkíró Pályázaton egyetemünk (ÁJK, Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék) doktorandusz hallgatója, Rácz Ildikó A közösségi média és a munkajog kereszttüzében c. írásával 2. helyezést ért el (témavezető: Dr. Kun Attila).

2016 január

  • Doktori Avató és oklevélátadó ünnepség az Állam- és Jogtudományi Karon

    2016. január 23-án került megrendezésre az Állam- és Jogtudományi Kar  Doktoravató és oklevélátadó ünnepsége a Fasori Református Templomban. E jeles eseményen az Egyetem Avató Tanácsa a 2015/2016. tanév őszi félévében, az állam- és jogtudományi doktori cím elnyeréséhez szükséges feltételeket teljesítő jogász hallgatókat az állam- és jogtudomány doktorává fogadta.

    Ezen a napon vehették át oklevelüket a gazdaságdiplomáciai szaktanácsadó, a bűnügyi szakjogász, és a külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak, valamint az emberi erőforrások és a jogi felsőoktatási szakképzési szak végzettjei is.

    A tanulmányok sikeres elvégzéséhez ezúton is gratulálunk!

     

     

     

  • Maradjon versenyben a munkaerőpiacon

  • Készülj velünk az érettségire

  • Nyílt napok az ÁJK-n

Címzetes főiskolai tanári címben részesült Dr. Hoppál Péter államtitkár

Címzetes főiskolai tanári címet adományozott Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak a Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa. A Szenátus a Tanítóképző Főiskolai Kar javaslatára ítélte meg a címet, melyet Dr. Balla Péter, az egyetem rektora ünnepi szenátusi ülésen adott át január 28-án.

Dr. Balla Péter rektor méltatta Dr. Hoppál Péter oktatói szakmai tevékenységét, amellyel tudományos, művészeti és képzési területen az alapítástól fogva támogatta a Károli Gáspár Református Egyetem és a Tanítóképző Főiskolai Kar munkáját. Balla Péter laudációjában kiemelte Hoppál Péternek a történelmi református kollégiumi egyházzenei hagyományok fel- és újraelevenítőjeként végzett kultúrateremtő, értékőrző kórusvezetői és egyházzenei tevékenységét.

Dr. Hoppál Péter államtitkár az egyetemi szenátus előtt mondott köszönetében felidézte a tanítóképző karon végzett korábbi oktatói munkáját. Hangsúlyozta, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem tevékenysége példaértékű az ország felsőoktatásának életében. Reményét fejezte ki, hogy az egyetem a továbbiakban is színvonalasan és növekvő hallgatószámmal járul hozzá a magyar protestáns értelmiség képzéséhez.

Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság - Fotó: Csákvári Zsigmond


Károlis részvétel az idei Educatio Kiállításon

 

Az idei felvételi időszakban 2015. január 22-24. között kerül megrendezésre a XV. Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, közismertebb nevén az Educatio Kiállítás. Az elmúlt évekhez hasonlóan Egyetemünk nagy alapterületű standdal vesz részt az eseményen, melyen mind a négy Karunk bemutatkozási lehetőséget kap majd.

A rendezvény helyszíne idén a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ lesz (1146 Budapest, Dózsa György út 1.). A Kiállításról bővebben itt tájékozódhatnak vagy a rendezvény Facebook oldalán.

A Károli standján idén világhírű sportolóink, Egyetemünk jogász hallgatói is népszerűsítik Intézményünket.
2015. január 23-án, pénteken 14-17 óráig Gyenesei Leila Világ- és Európa-bajnok öttusázó, olimpikon hallgatónk,
2015. január 24-én, szombaton 11-13 óráig pedig Tibolya Péter Világ- és Európa-bajnok öttusázó és Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó lesz a vendégünk.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk az F08-as standon!

Fotó: MOB

Fotó: Ujvárosi Márk Fotó: Ujvárosi Márk

Doktori Avatás

Doktori Avató és diplomaosztó ünnepség az Állam- és Jogtudományi Kar végzettjeinek
 
2015. január 17-én tartotta az Állam- és Jogtudományi Kar a Doktori Avató és diplomaosztó ünnepségét a Fasori Református Templomban. E jeles esemény keretében Prof. Dr. Balla Péter rektor úr címzetes egyetemi tanári címet adományozott dr. Lajtár István, hazánk közjogi legfőbb ügyész helyettese részére, aki oktatói tevékenységével gazdagítja a Kart.

Végzett hallgatóinknak ezúton is gratulálunk!


A Robobraille bemutatkozik a nagyközönségnek

 

2015. január 12-én (hétfő) 10 és 12 óra között kerül megrendezésre az ELTE Gyógypedagógiai Karán az a konferencia, ahol a vakok és gyengénlátóknak szánt ingyenes file-konvertáló programot, azaz a Robobraille szolgáltatást mutatják be.

A konferencia részletes programja itt érhető el.

Kérjük az érdeklődőket, hogy 2015. január 11-ig jelezzék részvételi szándékát a programleírásban megadott e-mail címek valamelyikén.


Gyászjelentés

nagyistván

Dr. Nagy István
református teológus, lelkipásztor és egyetemi tanár
(1946. június 29. - 2015. január 3.)

Temetés helye és időpontja:
Kecskeméti Református Egyházközség temploma
2015. január 11. vasárnap 13:00


Megemlékezés néhány búcsúzó szóban

 

Az új esztendő harmadik estéjén a Hittudományi Kar teljes közösségét mély fájdalommal érte a hír, hogy Dr. Nagy István  vagy, ahogy mi kollégák és a hallgatók is szólíthattuk őt:  Pista (Bácsi) eltávozott.

Életének méltósággal viselt utolsó napjaiban is egészen közel engedett bennünket magához, láthattuk akaraterejét, küzdelmét, lelki tusáját. Fogyatkozó erejét nem rejtette el előlünk, így halálhíre sajnos nem ért váratlanul bennünket. Ugyanakkor mégis azt érezzük, nem vagyunk még egészen felkészülve arra, hogy elhordozzuk hiányát, hogy nem futunk már vele össze az épületben, nem lép be többé az osztályterembe, illetve nem hallhatjuk ezentúl ízes beszédét és szófordulatait előadásain vagy baráti beszélgetésekben. Hiányzik nekünk és hiánya fáj.

Dr. Nagy István kiváló teológus, született igehirdető és egyházáért a lehetetlennel is megküzdő, a terhektől meg nem riadó ember volt. Szenvedélyesen szerette, amit csinált és szenvedélyesen élvezte annak minden gyümölcsét. A rendszerváltás után a református iskolaügy megújításáért fáradhatatlanul dolgozott és nagy sikereket ért el. Főiskolai főigazgatóként, majd dékánként, időközben rektorként, végül professzorként állt a Károli Egyetem szolgálatára.

2003-tól életének utolsó napjaiig tanította a prédikálás mesterségét a leendő lelkipásztoroknak. Szűnni nem akaró munkabírása még a betegségének hónapjaiban sem engedte meg, hogy akár egyetlen óra is elmaradjon. Könyvei, cikkei és előadásai az igeszerű, logikusan építkező valamint gyülekezetszerű reformátori igehirdetés-eszmény irányába vezették az ifjúságot. Homiletikai-teológiai látása pedig szorosan illeszkedett a Gyakorlati Teológiai Tanszék nagy elődeinek – Ravasz László, Czeglédy Sándor, Bodonhelyi József, Boross Géza – sorába.

Az írásaiból és előadásaiból elsajátítható tudásanyagon saját élete volt a pecsét. Lelkipásztori éveiben szerzett tapasztalatai életszerűvé és gyakorlatiassá tették tanításait. Megközelíthető ember volt, egyenes és őszinte. Ajtaja mindig nyitva állt, bárki is érkezett hozzá éjjel vagy nappal. Nem csak oktatója, de mestere volt a rábízottaknak, akikkel együtt élt és lélegzett a teológia és a főiskola falain belül és kívül. Szerette az ifjúságot, az Istentől rendelt helyén volt közöttük.

2006. november 2-án elmondott kari exhortációs igehirdetése után az egyik meglehetősen kritikus tanítványa csak ennyit mondott róla: „Aki így tud prédikálni, az megérdemli, hogy minket tanítson.” Több ezer megírt és elmondott prédikáció fényében sem tekintette érdemnek, hogy életének utolsó tizenkét évét a homiletika oktatására kapta. Hálás volt Istennek ezért az ajándékért, és szavaiból sokszor kiérződött a felelősség terhe, hogy vajon elég jól csinálja-e.

Befejezésül hadd álljon itt az idézett prédikációból néhány gondolat!

Bizonyára volt ott a piacon sok gyöngy, de abból egyet vett észre. Egyre talált rá. Ez a megtalálás mindig ilyen konkrét. Olyan konkrét ez a megtalálás, hogy nem lehet elfelejteni, nem lehet mással összetéveszteni. Volt-e ilyenben részed? Sokakat zavar az üdvbizonyosság emlegetése, mert valamiféle gőgöt, nagyképűséget éreznek mögötte. Ne zavarjon! Nem rólunk szól ez, hanem az emberkereső Jézusról. Azért van bizonyosságom, mert többé nem enged el. Luther mondotta: Isten elkezdte velem a párbeszédet és nem is fogja abbahagyni. (…) Isten országa ott történik, ahol egy-egy embert megkeres, megtalál, megvásárol magának Krisztus. (…) Csak azok az emberek használhatóak az Isten ügyében, akikről ez elmondható. Tudod-e már, hogy a te legnagyobb értéked nem az, hogy ki vagy, milyen képességeid vannak, hanem az, hogy kié vagy!

Évszázadok imádságoskönyvei

A Dunamelléki Református Egyházkerület RÁDAY GYŰJTEMÉNYE tisztelettel meghívja Önt
2014. január 28-án, kedden 18 órára „Évszázadok imádságoskönyvei” című kiállításának megnyitójára.

A tárlatot megnyitja:
Dr. Békési Sándor (tanszékvezető, egyetemi docens, KRE HTK)

Közreműködik:
Dengyel Iván
színművész

Bress Bálint
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója

A kiállítás megtekinthető 2014. február 28-ig.
1092 Budapest, Ráday u. 28.

Meghívó


Somodi Ildikó kiállítása

A Klebelsberg Kultúrkúria szervezésében 2014. január 15-én, 18 órától kerül sor Somodi Ildikó DLA textilművész, a Tanítóképző Főiskolai Kar docensének HORIZONT+ című kiállításának megnyitójára.

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, II. kerület, Templom u. 2-10.

A tárlat 2014. február 4-ig naponta 10-18 óra között látogatható.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Boldog Új Évet!

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetősége minden kedves hallgatójának, oktatójának, munkavállalójának és partnerének sikerekben gazdag, boldog új évet kíván a 2014-es év igéjével:

„Az Isten közelsége oly igen jó nékem.” (Zsolt. 73,28)


MERCATOR-előadások

Néderlandisztika Tanszék
Mercator-est I. 
BAROKK ZENE
koncert


Időpont: február 15. 18.00 óra
Helyszín: KRE BTK Díszterem


Műsor:

Johann Joachim Quantz: G-dúr triószonáta
Georg Friedrich Händel: C-dúr szonáta
Louis Couperin: G-moll szvit (részletek)
Michel Corrette: D-moll szonáta
Marin Marais: E-moll szvit (részletek)
Georg Philipp Telemann: D-moll triószonáta

Közreműködnek:

Magdalena Jagusch (Németország) – barokk hegedű
Székely Fanni Erzsébetbarokk fuvola, furulya
Siményi Sárafurulya
Telek Évacsembaló *
Budai Dávidviola da gamba

* A Néderlandisztika Tanszéken álló csembaló
egy 1582-ben épült antwerpeni Moermans-hangszer másolata.

Willem Adriaansz ajándéka (Hága)
(Daróczi Anikó tulajdona)

Aki gyakorolni, muzsikálni akar a hangszeren,
jelentkezzen Balassa Eszternél a 311-es teremben.


A KRE Néderlandisztika Tanszéke szeretettel hív minden érdeklődőt
OROSZ ISTVÁN képzőművész, író
Közelítések című előadására
2012. február 29-én, 17 órai kezdettel a KRE (1088, Reviczky u. 4.) 304-es termébe.

Üres helyek a Bethlen Kollégiumban

2012. február 1-től újra lesznek szabad férőhelyek a Bethlen Gábor Kollégiumban! Minden jelentkezőt szeretettel várunk. Jelentkezni lehet személyesen H-P 8-12 óráig a Kollégium irodáján vagy e-mailben a bethlen_koll@kre.hu címen.

Országos Kazinczy-verseny 2012

A 2011/2012-es tanévre az Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Kazinczy–díj Alapítványi Bizottság, az ELTE Fonetikai Tanszéke és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét.
A verseny helyszíne a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara
(1088 Budapest, Reviczky u. 4.),

A verseny ideje 2012. március 30. 
A jelentkezés határideje: 2012. február 27.

 
MEGHÍVÓ

Bővebb információk:
Sólyom Réka

E-mail: kazinczy.verseny@kre.hu
http://www.kre.hu/nyelveszet


Az identitás és etika fogalma Szt. Ágostonnál

 A DÉLKELET–EURÓPA KUTATÓINTÉZET - BUDAPEST

DÉLKELET-EURÓPA
  SOUTH-EAST EUROPE
INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY

és az
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Történeti Intézete


TISZTELETTEL MEGHÍVJA

AZ IDENTITÁS ÉS ETIKA FOGALMA
SZT. ÁGOSTONNÁL


című 9. DÉLKELET–EURÓPA tudományos tanácskozására

2013. február 20-án (szerdán) 17.00 órakor az

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában

1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Főépület I. em. 115

Nyitó gondolatok
Surányi Csaba (INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY főszerkesztője)

Előadások

Kendeffy Gábor (Károli Gáspár Református Egyetem)
     Ágoston etikája – szisztematikus elmélet és praktikus dilemmák

Péter Mónika (Babes-Bolyai Tudományegyetem - Kolozsvár)
     A szubjektivitás konstitúciója Szent Ágostonnál

Török Csaba (Esztergomi Hittudományi Főiskola)
      Lehet-e szabad a predestinált ember?
     Opponens

Siklósi István (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
     A személyfogalom Ágostonnál és Boethiusnál

                            *

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kérjük regisztráljon, ha részt kíván venni tanácskozáson.
RSVP: conference@southeast-europe.org
Honlap: http://www.southeast-europe.org/

További információk


Elhunyt Dr. Hegedűs Loránt

Dr. Hegedűs Loránt
református teológus és lelkipásztor, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke
(1930. november 11. – 2013. január 26.)

Temetés:
február 16. szombat, 13:00 óra
Fiumei úti Sírkert (Bp. VIII., Fiumei út 16).

Részvétet nyilvánítani már 12:00 órától lehet a ravatalozóban

A Hittudományi Kar valamennyi tanára, hallgatója és dolgozója megdöbbenve vette tudomásul dr. Hegedűs Loránt püspök úr halálhírét. Az utóbbi években betegsége ismert volt, mégis mindnyájunkat reménységgel töltött el az az akaraterő és elhivatottság, amellyel testi gyengeségén fölülemelkedve, még előadásokat tartott e falakon belül lelkészhallgatóinknak éppúgy, mint falakon kívül a Kárpát-medencében élő gyülekezeteknek. Reá nézve is bebizonyosodott az Úristen szava: „Elég néked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el” (2Kor 12, 9). Most utólag látjuk igazán azt, mennyire vele volt ez az erő, hiszen csak néhány hónappal ezelőtt, de befejezhette utolsó éveit oly nagy szenvedéllyel kitöltő, hatalmas, négykötetes Ady-monográfiáját.

Személyében nem csak a református egyház lángoló hitű és a közügyekben is felelősséget vállaló – cum Deo pro patria elkötelezett – pásztorától, hanem enciklopédikus igényű prédikátorától, egyik legjelentősebb teológusától és ugyanakkor egyetemének megalapítójától is búcsúzunk. Az elmúlt évtizedeknek a rendszerváltozással felkavarodó politikai hordaléka munkájának rendkívüliségét ez idáig még részben elfedte, de az idő múlásával s az indulatok leülepedésével egyre inkább ki fog tűnni Hegedűs Loránt művének jelentősége.

Lelkipásztorként az ige szolgálatával bizonyította azt, hogy a nemzet nemhogy nem idegen az Ábrahám hitének ígéret szerinti örökségével, a Krisztusban való új léttel, hanem éppen abban gyökerező identitás és különleges küldetés az ember javára, legyen az a gyülekezet vagy az egész állam tagja.

Prédikátorként az ige szolgálatával bizonyította azt, hogy a logosz, az Isten bölcsessége, mely Krisztusban testet öltött, nem ismeri a tabu témát, minden globális és partikuláris gondhoz van köze, prófétai módon mindent az Isten országának igazságával ütköztet, és a halál árnyékának völgyében az evangéliumot hirdeti.

A Károli Gáspár Református Egyetem megalapítójaként az ige szolgálatával bizonyította azt, hogy mind az egyetemes keresztyén, mind pedig a kálvini protestáns örökség kötelezettsége egyházi iskolákat és egyetemet létrehozni és fenntartani – alkalmas vagy alkalmatlan időkben egyaránt.

Tudós teológusként az ige szolgálatával bizonyította azt a Pál apostol általi apologetikai elvet, miszerint keresztyén gondolkodóként az igazán vitéz feladat „lerontani az okoskodásokat és minden magaslatot, amely Isten ismerete ellen emeltetett, és foglyul ejteni minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak” (2Kor 10, 5).

Ennek jegyében létrejött munkásságából válogatva a legfontosabbakat mindenképp meg kell említenünk. Teológiai művei közül: Újkantiánus és értékteológia, 1996; Az Isten-kérdés szempontjai, 1998; Jézus és Európa, 1998; 1 Mózes huszonkettő, 2001; Az evangéliumok evangéliuma, 2009; Transzcendencia a XX. századi protestáns teológiában, 2011; Rodintől Krisztusig, 2010. Teológiai esztétikai művei: Nyitás a végtelenre, 2003; A költő-vátesz Ady I-IV. 2008-2013. Prédikációs kötetei: Isten kezében a történelem, 2000; Apokalipszis most és mindörökké, 2005.

Most gyászolunk, de a Hittudományi Kar mégis elmondhatja: a tanár úr, életének példájával és gondolataival mindig velünk lesz, s ha valaki magyar nyelvterületen teológiát kíván művelni, dr. Hegedűs Loránt életművét immár meg nem kerülheti.

           Soli Deo Gloria!


Meghívó








































Meghívó könyvbemutatóra - Vallásfogalmak sokfélesége

MEGHÍVÓ KÖNYVBEMUTATÓRA

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának vezetősége és a
Szabadbölcsészet Tanszék szeretettel vár minden érdeklődőt

2013. január 30-án, 14 órára,

a KRE és a L'Harmattan Kiadó Károli Könyvek sorozatában megjelent

Vallásfogalmak Sokfélesége



című tanulmánykötet bemutatójára.

A kiadványt bemutatják:

Máté-Tóth András,
valláskutató,
tanszékvezető egyetemi tanár,
SZTE BTK, Vallástudományi Tanszék,

Vassányi Miklós,
filozófiatörténész, vallásfilozófus,
tudományos dékánhelyettes,
tanszékvezető egyetemi docens,
KRE BTK, Szabadbölcsészet Tanszék,

valamint
a szerzők és a szerkesztők.

A rendezvény helyszíne:
Károli Gáspár Református Egyetem, BTK (1088 Budapest, Reviczky utca 4.)
I. emeleti Díszterem

A kötet a bemutató alatt 20 százalék kedvezménnyel vásárolható meg.


Könyvbemutató

Károli Gáspár Református Egyetem
– L’HARMATTAN Kiadó
 
tisztelettel meghívja Önt
és a Szerkesztőség munkatársait
 
Tóth Sára
A képzelet másik oldala
Irodalom és vallás Northrop Frye életművében
c. könyvbemutatójára.
 
A kanadai tudós munkásságát
tárgyaló első magyar nyelvű monográfiát bemutatják:
 
Fabiny Tibor, egyetemi tanár,
a KRE BTK Anglisztika Intézetének vezetője
Visky András, docens, Babeş-Bolyai Egyetem
 
Házigazda:
Sepsi Enikő, a KRE BTK dékánja,
a sorozat szerkesztője
 
 
Időpont: 2013. január 15. kedd, 16 óra

Helyszín: Írók Könyvesboltja
(Budapest 1061, Andrássy út 45.)
 
A szervezők minden Érdeklődőt szeretettel várnak.


Conferentia Rerum Divinarum

Conferentia Rerum Divinarum

"Szeresd az Urat … teljes elmédből…” Mt 22, 37

KRE-HTK, 2013. február 1.

Program

Esti beszélgetés – kultúráról a Kossuth Rádióban

Esti beszélgetés – kultúráról a Kossuth Rádióban
Időpont: 2011. január 26. szerda 22:25-23:00

Kövesdy Zsuzsanna és Filippinyi Éva beszélget Prof. Dr. Balla Péter rektori feladatokkal mb. rektorhelyettes úrral, Dr. Sepsi Enikő dékán asszonnyal, valamint Dr. habil Kurucz György oktatási és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes úrral.

A beszélgetés két hétig letölthető lesz az adást követően az alábbi link alól: 
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-01-26


BTK Nyílt napok


Csillagpont

  Kedves Barátunk!


Szeretnél részt venni egy pezsgő hangulatú és Krisztus-központú ifjúsági  találkozó szervezésében, lebonyolításában? Érzel magadban elhívást, hogy a Csillagpont négy napján, 8-15 fő vezetőjeként beszélgetéseket vezess a találkozó előadásairól? Akkor várjuk jelentkezésedet a kiscsoportvezetők közé!
Ebben a szolgálatban több felkészítő alkalom, és egy remek, elkötelezett csapat lesz a segítségedre.

Amit várhatsz tőlünk:

• önismeret, csapatmunka, vezetési kompetenciák fejlesztése
• ajánlott irodalom, szakemberek által összeállított képzési anyag
• mentorálási lehetőség kipróbált vezetőkkel
• szállás és étkezés biztosítása a képzések alkalmával
• a Csillagponton a regisztrációs díj elengedése
• tanúsítvány a képzés elvégéséről és a Csillagponton végzett szolgálatról
• új kapcsolatok, felejthetetlen élmények

A kiválasztó alkalmak időpontjai (választható):
• február 5. Budapest
• február 12. Debrecen

I. képzés választható időpontjai (egy alkalmon kell részt venni):
• március 25-26. Budapest
• április 8-9. Budapest

II. képzés (a Csillagpont előtt)
• július 17-18. Tata

Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével lehet.
A határidőt 2011. január 24-ig meghosszabbítottuk!

Üdvözlettel,
A CSP csapat


Pályázati felhívás - Veled van tele a sajtó!


A projekt az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium nem felel.


Keressük a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjait!
Mindig mindenről van véleményed?

 

Érdekelnek a hazai és nemzetközi politikai, közéleti fejlemények?

 

Szeretnéd kipróbálni magad újságíróként?

Bővebben...


Meghívó - a „Részvétel és demokrácia” című műhelykonferenciára

 

A műhelykonferenciát – az MSZT Politikai Viselkedés Szakosztálya,az MPTT Politikai Viselkedés Szakosztálya, valamint a Demokrácia Kutatások Magyarországi Központja (DKMK) rendezi

Helyszín:
Budapest Károli Gáspár Református Egyetem (1088; Reviczky utca 4.)
Díszterem (I. emelet 100-as terem)


Időpont: 2011. január. 26. 15 órától


A konferencia témaköre:
A „politikai részvétel és képviselet kutatása a demokrácia-kapacitás növelése érdekében" című, Norvég program, keretében a DKMK 2011 év elején tervezi megjelentetni két új kötetét, az utóbbi évek választásszociológiai tapasztalatainak összegzésére. A műhelykonferencián a kötet szerzői közül többen bemutatják a tanulmányuk legfontosabb eredményeit.


Program
15:00-15:30
Vécsei Pál (Nyugdíjas tudományos főmunkatárs – VÁTI)
A 2006 és 2010 közötti területi politikai szerkezetváltozás és a területi reálfolyamatok összefüggéseinek alakulása


15:30-16:00
Enyedi Zsolt (CEU)
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Magyarországon

16:00-16:30
Tardos Róbert (MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoport)
A szavazási motívumok egy új tipológiája

16:30-17:00
Beck László (Medián) – Bíró Nagy András (Corvinus) -. Róna Dániel (Corvinus, Ecostat)
Szabadesésben: Az MSZP 2006-2010 közötti népszerűségvesztésének politikai napirendi magyarázatai

17:00-17:30
Göncz Borbála (Corvinus) – Hegedűs István (Magyarországi Európa Társaság)
Oly távol vagy tőlem és mégis közel


Gyászhír - Elhunyt Lőrincz Lajos, az MTA rendes tagja

Tisztelt Egyetemi Polgárok!


Megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Lőrincz Lajos akadémikus, 2000-2004-ig az Állam - és Jogtudomány Kar Dékánja, 2010. december 26. napján, életének 76. évében elhunyt.
A temetés időpontja: 2011. január 14 (péntek) 14 óra.
A helyszín a Fiumei úti sírkert tudós parcellája.


Emlékét örökre megőrizzük."

Gyászjelentés

 

MTA hírek


Video pályázat határideje módosult

KRE bemutatkozó video LEADÁSI HATÁRIDEJE MÓDosult

A Károli Gáspár Református Egyetem (továbbiakban KRE) videopályázatot hirdetett 2010. november 16-án Egyetemünk népszerűsítése céljából. A rövid bemutatkozó filmek leadási határidejét meghosszabbítottuk.

A pályázat benyújtásának módosított határideje: 2011. január 31. hétfő 24:00

A nyertes pályázó amellett, hogy az általa készített video képviseli Egyetemünket bruttó 80,000,- Ft, azaz nyolcvanezer forint pénzjutalomban is részesül.

További részletek:

Pályázati kiírás

Pályázati adatlap


Támogassa Egyetemünk munkáját SzJA 1%-ának felajánlásával!

 

 

 Támogassa Egyetemünk munkáját SzJA 1%-ának felajánlásával!
A Károli Gáspár Református Egyetem a jogszabályok értelmében jogosult a
Magyarországon adózók jövedelemadójának 1%-ának elfogadására.

Amennyiben elkötelezettséget érez a protestáns szellemiség értékeinek
megőrzése és közvetítése iránt, kérjük, segítse intézményünk működését
személyi jövedelemadója 1 %-ának felajánlásával.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy külön-külön, 1-1% felajánlásával támogathatja a
Magyarországi Református Egyházat, valamint a Károli Gáspár Református Egyetemet.

Rendelkezzen adójának 1%-áról a Károli Gáspár Református Egyetem javára!

Adószámunk: 18060676-2-43

Megköszönve eddigi és jövendőbeli szíves támogatásukat,

 

Dr. Kovács Zsolt Csaba                                                       Prof. Dr. Balla Péter
gazdasági igazgató                                               rektori teendőkkel megbízott rektorhelyettes

 

teszt_LWP

Rólunk

A working paper műfaja jó lehetőséget biztosít arra, hogy a még vállaltan nem teljesen kész munkák szélesebb körben elérhetővé váljanak. Ezzel egyrészt gyorsabban juthatnak el a kutatási (rész)eredmények a szakértői és szélesebb közönséghez, másrészt a közzététel a végleges tanulmány ismertségét (és az arra kapott hivatkozások számát) is növelheti, végül a megjelenés egyfajta védettséget is jelent, és bizonyítékot, hogy a később publikálandó szövegben szereplő gondolatokat a working paper közzétételekor a szerző már megfogalmazta.

 

 

Virág Csaba: Észrevételek Vadász Viktor „Krízis a bírósági igazgatásban?” című írásához
2018/17

A szerző „Krízis a bírósági igazgatásban?” című tanulmányában a 2011. évi bírósági igazgatási modell megújítása folytán létrejött alkotmányos és sarkalatos törvényben (2011. évi CLXI. törvény: Bszi.) rögzített rendelkezéseket vizsgálja és adja azok pontszerű kritikáját. Tanulmányában kérdésként veti fel, hogy krízisben van-e abírósági igazgatás, azonban az igenlő választ kiindulási alapvetésként kezeli. A mű deklarált vitaindító jellege okán fontos, hogy alapvető felvetéseit tényszerű, érzelmektől és mű egyes részeiben megjelenő személyeskedéstől mentes szakmai diskurzus mentén gondoljuk át.

Dokumentum letöltése (LINK)

Szilágyi Emese: A kommunikációs alapjogok általános értelmezése és alkalmazása a rendes bírósági és az alkotmánybírósági gyakorlatban – a bírói kezdeményezések és az alkotmányjogi panaszos ügyek tapasztalatai
- 2018/16

Az írás abból a hipotézisből indul ki, hogy a véleménynyilvánítási szabadság alkotmánybírósági értelmezése jelentős orientáló szereppel bír a rendes bírósági gyakorlatban. Az írás elsődleges fókuszát az új alkotmánybírósági törvény 27. §-a szerinti alkotmányjogi panasz jelenti, azonban a kutatás módszertanából adódóan nem kizárólagosan panaszeljárásban született alkotmánybírósági határozatokat dolgoz fel.

Dokumentum letöltése (LINK)

Kukorelli István – Milánkovich András – Szentgáli-Tóth Boldizsár: Népszavazási jogorvoslatok – a modellváltás tapasztalatai
- 2018/15

Kiinduló feltevésünk az, hogy a népszavazásokkal kapcsolatban a valódi alkotmányjogi panasz bevezetése eljárási tekintetben számottevő változást eredményezett, a hatás mégsem olyan mértékű, mint az egész jogrendszerre vetítve. Bár a teljes alkotmányos struktúrára nézve a valódi alkotmányjogi panasz következményei rendkívüliek, a népszavazási jogorvoslatok esetében ezt a hatást mérsékeltebbnek látjuk. A jogorvoslat eljárásrendjének átalakításával párhuzamosan a népszavazási ügyekben egyre inkább pragmatikus érveléseket tapasztalunk, melyek következtében egyre nehezebb olyan kérdést megfogalmazni, amely jó eséllyel hitelesítésre kerül – ráadásul gyakran nem kiszámíthatóak azok a standardok, melyek alapján az NVB, illetve a jogorvoslati fórumok határoznak népszavazási kérdésekben. A következőkben ezen állítások igazolására törekszünk a modellváltás általános tapasztalatainak felvázolásán keresztül, majd meghatározott problémacsoportok kapcsán az egyes konkrét ügyek elemzésével.

Dokumentum letöltése (LINK)

Simon István: Az Alaptörvény hatása az adójogra, különös tekintettel a magánszemélyek adózásában bekövetkezett változásokra
- 2018/14

Az elmúlt években számos kritika érte az új magyar pénzügyi alkotmányjog – az Alaptörvény és az ennek nyomán elfogadott pénzügyi tárgyú sarkalatos törvények – rendelkezéseit, különösen a magánszemélyek jövedelemadóztatásában bekövetkezett változásokat. A magyarországi legális (adóbevallásban szereplő) munkajövedelmek európai összehasonlításban alacsonyak – és különösen azok voltak 2010-ben –, ugyanakkor magas az adórövidítés (adóelkerülés, adókijátszás) szintje. Ezért a legális munkajövedelemből élők a változások előtt aránytalanul nagy adóterhet viseltek. A személyi jövedelemadó mellett a fogyasztási adókat is figyelembe kell venni. Amint a – tanulmányban szereplő – NAV bevallott bruttó bér (összevont adóalap) statisztikából kiderül, a nemzetgazdasági átlagbér nettó összege a létminimum másfélszerese, a harmadik „leggazdagabb” réteg (ami megfelel az egyetemi tanári fizetésnek) nettó jövedelme pedig a létminimumérték háromszorosa volt. Egy ilyen jövedelemszerkezetű országban korlátozottak a progresszív jövedelemadóztatás lehetőségei és az igazságos közteherviselésről szóló vita nagyon szűk keretek között zajlott: a legális munkajövedelmek adóztatásáról szólt. Pl. egy olyan országban, ahol 2010-ben az emberek 70 százaléka olyan háztartásban élt, amelynek nem volt megtakarítása, nehezen indokolható a munkajövedelmek és a kamatjövedelmek adóterhelésének eltérése. Az eltartottak száma meghatározza a jövedelemfelhasználás lehetőségeit, az életlehetőségeket, ezért az említett jövedelmi viszonyok között több mint indokolt volt a családi adókedvezmény bevezetése. Mindez nem azt jelenti, hogy a magyar adórendszer igazságos, pusztán azt, hogy a beavatkozások iránya pozitív volt és a legális munkajövedelemből élő úgynevezett alkalmazotti középosztály terheit – különösen a nagycsaládosokét – érezhetően könnyítette. 

Dokumentum letöltése (LINK)

 

 

Diplomaosztó ünnepély az Állam- és Jogtudományi Karon

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont