Gárdonyi Zsolt Áldáskívánás című művének kottabemutatója

A Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára komponált Áldáskívánás négyszólamú vegyes karra és orgonára címmel zeneművet Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgára. A kórusmű olyan verseket önt zenébe a Károli-Bibliából, amelyek a zeneszerző számára különös jelentőségűek. Az alkotás középtengelyében a református egyház jeligéje áll, a bibliai idézeteket a református köszöntés, az Áldás, békesség! megzenésítése foglalja keretbe.

Az Áldáskívánás című mű kottabemutatójára 2023. március 23-án 17 órakor, a Károlyi-Csekonics-palota Báltermében, az egyetem jubileumi évfordulójára szervezett ünnepi rendezvénysorozat keretében kerül sor. A rendezvényen Gárdonyi Zsolt zeneszerzővel Méhes Balázs dékánhelyettes, a Pedagógiai Kar Egyházzenei és Zenepedagógiai Tanszék tanszékvezető főiskolai tanára beszélget. A rendezvényen köszöntőt mond Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora és Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója. A rendezvény keretében Gárdonyi Zsolt zeneszerző az Áldáskívánás című kórusmű születését zenei illusztrációkkal kiegészítve mutatja be az érdeklődőknek.

Az eseményre az alábbi linken regisztrálhat: http://www.kre.hu/emlekev/kottabemutato/

Az Áldáskívánás négyszólamú vegyeskarra és orgonára a Károli Gáspár Református Egyetem 30. évfordulójára című zenemű ősbemutatójára 2023. március 31-én, a Zeneakadémián tartandó jótékonysági koncert keretében kerül sor.


Kép forrása: www.gardonyi.de

Prof. Dr. h. c. Gárdonyi Zsolt orgonaművész, zeneszerző 1975 és 2011 között a Würzburgi Zeneművészeti Főiskola professzora. Sokrétű tevékenységét hanglemez- és rádiófelvételek, könyvek, valamint európai és amerikai főiskolákon tartott mesterkurzusai és előadásai dokumentálják. Gárdonyi Zsolt 1979-ben Bajor Állami Díjat kapott, majd 2000-ben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem díszdoktori címével, 2011-ben pedig a Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntették ki. Életművét 2016-ban Magyar Örökség Díjjal ismerték el.

Gárdonyi Zsolt édesapját, Gárdonyi Zoltánt követve küldetésének tekinti az egyházi zene legmagasabb szintű képviseletét mind az istentiszteleti zene, mind az azt feltételező professzionális képzés tekintetében. Ezt segítve hazánkban is számos orgona- és zeneelmélet-kurzust, valamint előadásokat tartott, többek között egyetemünk Hittanoktató- és Kántorképző Intézetének szervezésében is.

Intenzív baráti és szakmai kapcsolatot ápol a hazai zenei élet képviselőivel, szívügye a magyar református kántorképzés. Édesapja és saját műveit tartalmazó kottakiadványaival jelentősen támogatta a hazai református egyházzene ügyét. Műveit egyaránt meghatározza a legigényesebb szakmai minőség, valamint a Krisztusba vetett tevékeny hit és református lelkiség.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont